Tarladan Okula: Ali ve Zehra’nın Hikayesi

Ali ve Zehra,  “Çocuk İşçiliği İçin Son Durak: Eskişehir!” projemizde tanıştığımız çocuklardan yalnızca ikisi. 2017 yılında Suriye’deki savaş koşullarından dolayı aileleriyle birlikte evlerini bırakıp Türkiye’ye gelen Ali ve Zehra, benzer koşullarda yaşayan binlerce çocuk gibi, kendilerini mevsimlik gezici tarım gerçekliğinin içinde buluyorlar.

Ali ve Zehra’nın anne ve babası, çocuklarının okula gitmesinin ne kadar önemli olduğunun farkındalar. Fakat geçinmek zorunda olduklarını, çünkü mevsimlik tarımdan dolayı zaten yılın belli dönemlerinde çalışabildiklerini, Ali ve Zehra’nın malesef bu nedenle onlarla tarlaya çalışmaya gittiklerini üzülerek söylüyorlar. Önce Bursa ve Antalya’da mevsimlik tarımda çalışan aile, şuan Eskişehir’de yaşıyor ve artık Eskişehir’de kalıcı olmak istiyor. Çünkü yerleşik hayatın çadır hayatından çok daha iyi olduğunu söylüyorlar. Ayrıca, kalıcı bir yerleşim kurmaları, çocuklarının eğitimlerini tamamlayabilmesinde oldukça önemli.

Proje ekibimizle yolları kesişmeden önce; evin en büyük çocuğu olan 13 yaşındaki Ali, annesi ve babasıyla birlikte her gün 11-12 saat süreyle domates tarlasında çalışıyor, daha önce okula başlamış olmasına rağmen bu koşullarda eğitimine devam edemiyordu. 11 yaşında ve daha önce hiç okula gitmeyen Zehra ise hem tarlaya gidiyor, hem de tarlaya gitmediği zamanlarda evin tüm sorumluluğunu üstleniyor; temizlik, çamaşır yıkama-katlama, kardeşlerinin bakımı gibi işleri yapıyordu. 

Ali, Antalya’dan Eskişehir’e göç etmeleri sebebiyle okuluna ara verdiği için, öğrencilerin doğru seviyeden eğitimlerine devam edebilmesini sağlayan denklik sınavına girdi. Ekibimizin desteğiyle girdiği bu sınavı başarılı bir şekilde geçerek okula kaydettirildi, 8. sınıftan okula başlayacak.

Zehra da 4. sınıftan okula başlayacak ve Türkçesi iyi olmadığı için, açıldığı zaman uyum sınıfına geçecek. Ayrıca, uzaktan eğitim döneminde derslerini takip edebilmeleri için ekibimiz tarafından EBA TV hakkında teknik destek sağlanıyor. Ali ve Zehra, aldıkları destekle Türkçelerini de geliştirebilmek adına çevrimiçi olarak derslerini takip ediyor.

LIFT çatısı altındaki projemizde saha ekibimiz ailenin okul çağındaki çocuklarının eğitimlerine eksiksiz ve verimli bir şekilde devam edebilmelerini çalışmalarında öncelik tutuyor. Çocukların okula devam durumları, derslerde gösterdikleri performans, tarlada çalışmaya gidip gitmedikleri aileleri ve öğretmenleriyle eş zamanlı iletişim kurularak takip ediliyor. Aynı zamanda,  Türkiye’ye kayıtlı geçici koruma statüsündeki ve ekonomik zorluklar nedeniyle okula gidemeyen çocukları olan ailelerin faydalanabildiği şartlı eğitim yardımından faydalanmaları sağlanıyor.

Büyüyünce doktor olmak istediğini söyleyen Ali artık tarlaya değil, okula gideceği için çok mutlu. Büyüyünce öğretmen olmak isteyen Zehra da ilk defa okula gideceği için çok heyecanlı. Ali’nin, Zehra’nın ve tanışıp destek olduğumuz yüzlerce çocuğun; mevsimlik tarım döngüsünden çıkarak eğitim alabildikleri ve hayallerini gerçekleştirebilecekleri bir hayata kapı açabilmiş olmak için “Çocuk İşçiliği İçin Son Durak: Eskişehir!” projesi çalışmalarımız devam ediyor.

* “Çocuk İşçiliği İçin Son Durak: Eskişehir!” projesi, Federal Alman Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) ve Avrupa Birliği Sivil Koruma ve İnsani Yardım Operasyonları (ECHO) ortak finansmanıyla yürütülen “Toplum Merkezleri ve Yerel İnisiyatifler Projesi (CLIP)” kapsamında Türkiye Yerel İnisiyatif Fonu (LIFT) tarafından desteklenmektedir.

Tavsiye Edilen Yazılar